3. svibnja 2023

Koji sport bi moje dijete trebalo trenirati?

Svakodnevno slušamo kako je fizička aktivnost bitna za zdravlje svakog čovjeka pa tako i djece. Ona pospješuje njihov  psihofizički razvoj i zato je važno da se dijete puno kreće, što je u današnje vrijeme sve teže postići.

Užurban način života, posao, kućanski poslovi i druge obveze ponekad je  teško uskladiti i s vlastitom fizičkom aktivnosti, a pogotovo s fizičkom aktivnosti svog djeteta.  No ako ne možete provoditi puno vremena vani s djetetom kako bi se kretalo, možete ga upisati na neki sport. 

Iako je bilo kakva kretnja bolja od ne kretanja uopće, velika je razlika između slobodnog kretanja, kao što je igranje s prijateljima vani, penjanje na stabla, penjalice i  slično, i treniranja nekog sporta u klubu koji također može biti zabavan način da se vaše dijete i  kreće i razvija vještine.

Kad se dijete bavi sportom u klubu, uz fizičku aktivnost stječe niz socijalnih kvaliteta, primjerice veće samopouzdanje, poštivanje autoriteta, timski rad, prihvaćanje kako poraza, tako i pobjede te disciplinu.

Kada čitajte ovaj tekst, sigurno planirate upisati svoje dijete na neki sport, ali pojavljuje se niz pitanja.  Kada, gdje, u kojoj dobi, koji sport? Tu ćete naći odgovore na najčešća pitanja koja si roditelji postavljaju kada počnu razmišljati o učlanjenju djeteta u sportski klub.

1.Kada mi dijete može početi trenirati?

Sport od 4 mjeseca

Da, dojenče od četiri mjeseca može započeti s plivanjem! Kada dijete napuni četiri mjeseca, može samostalno držati glavu dok leži na trbuhu, razvilo je imunitet i regulaciju tjelesne temperature, što dijete čini spremno za bazen . Ova je dob idealna za početak plivanja jer dojenčad ima urođeni refleks plivanja poput žaba. Kada djeca počnu hodati, taj refleks im se gubi. Plivanje za dojenčad odvija se isključivo uz blisku osobu poput mame ili tate.

Sport s 2-5 godina

Djeca od 2 do 5 godina počinju usavršavati mnoge osnovne pokrete, ali su ipak premladi za većinu organiziranih sportova. Zato se  nije potrebno da  dijete upisujete na desetak sportskih aktivnosti jer u ovoj dobi  treniranje određenog sporta ne utječe na to da se stekne prednost u pogledu razvijanja talenta. Čak se više problema može pojaviti u razvoju tijela kada se u sportu samo fokusira na nekoliko mišićnih grupa, a ostale se zapostavi.

Dakle, u ovoj dobi je najbolje da upišite na sport koji cijelo tijelo razvije poput trčanja, plesa, prevrtanja, bacanja, hvatanja i plivanja. Međutim, ako vaše dijete pokazuje strast prema nogometu ili klizanju, nemojte ga obeshrabriti, već provjerite je li okruženje prikladno za vaše dijete. Obratite se svom lokalnom klubu i saznajte koja je njihova preporučena početna dob i koja je razina predanosti potrebna. I ako još nije dovoljno star –  nema žurbe. Vaš mališan bit će više nego sretan što lovi loptu u vrtu s vama dok ne bude dovoljno star da se pridruži timu.

Sport s 6-9 godina

Kako djeca postaju starija, tako se poboljšavaju sposobnost koncentracije i pozornost usmjerena na svoje kretnje kao što je bacanje u daljinu. Također, mogu bolje slijediti upute koje dobiju. Za djecu od 6 do 9 godina smatraju se prikladne organizirane aktivnostima poput trčanja, nogometa, gimnastike, plivanja, tenisa i borilačkih vještina.

Sport s 10+ godina

Do 10. godine djeca imaju zreli vid, bolju koordinaciju i ravnotežu te sposobnost razumijevanja i prisjećanja se sportskih strategija. Obično su spremni baviti se složenim sportovima kao što su nogomet, košarka, hokej i odbojka.

Ali najvažnije je da, osim što uzimate u obzir je li sport primjeren dobi djeteta, uzmete u obzir i koliko će vaše dijete uživati ​​u aktivnostima na temelju svoje zrelosti i sposobnosti.

Čime početi ako mi je dijete nije baš sportske građe?

Uvijek je dobro razmisliti o fizičkim osobinama koje neki sport zahtijeva prije nego što prijavite dijete.  Je li dovoljno visoko?  Dovoljno jako?  Slobodno razgovarajte s trenerom kako biste saznali što biste trebali potražiti.

Sljedeći je korak razmišljanje o njegovim snagama i temperamentu. Može li se nositi s više aktivnosti tjedno? Ima li natjecateljski nagon? Je li timski igrač ili voli raditi stvari sami?

Bez obzira na osobnost vašeg djeteta, postoji mnogo opcija!

Ako nema najbolju koordinaciju ruku-oka, možda bi htjelo isprobati ples ili borilačke vještine umjesto rukometa ili tenisa. Ako nije ludo za nadmetanjem ili postizanjem rezultata, umjesto pojedinačnih napora kao što su trčanje, plivanje ili tenis, može biti prikladnije možda za nogomet. Važno je da potaknete dijete da isproba nekoliko različitih sportova kako bi moglo shvatiti u čemu je dobro i što ga zanima.

Koliko često bi dijete trebalo trenirati?

Dijete ne bi trebalo trenirati više od 5 puta tjedno – uključujući i utakmice. Ako dijete previše forsirate, svaki dan iste aktivnosti bez dana pauze, vrlo bi mu moglo dosaditi i moglo bi se zasititi  sporta.

Dijete, kao i vi sami, treba nekoliko dana u tjednu slobodno kako bi se odmorilo, oporavilo i  i vrlo bitno – kako bi se spriječile moguće ozlijede. Sportske aktivnosti su zdrave za vaše dijete, ali ni u čemu ne treba pretjerivati.

Od kad bi se dijete specijalizirati?

Dijete bi se trebalo specijalizirati za određeni sport u dobi od oko 10 godina. Sve prije toga može biti opasno zbog mogućnosti ozljeda. Posebno je to važno kad je dijete još u razvojnoj fazi.  Djeca rastu, formiraju se, ali se mišići mnogo lakše ozljeđuju.

Nemojte požurivati, razmislite prije nego što dijete potaknete da se usredotoči na određeni sport, zato što bi mu to moglo onemogućiti da u potpunosti testira svoje sposobnosti i otkriva druge aktivnosti u kojima bi mogao uživati.

5. Koji sport potiče što kod djece?

Možete dijetu ponuditi sport za koji ste zaključili da već ima predispozicije ili upišite ga u sport koji pomaže poboljšati njegove slabosti. U tablici možete naći koji sportovi potiču izdržljivost, koncentraciju, pokretnost, ravnotežu, koordinaciju tijela, snagu i izgradnju mišića te brzinu.

Izdržljivostkošarka, nogomet, rukomet, trčanje, atletika, biciklizam, ples, tenis, gimnastika, plivanje
Koncentracijadžudo, karate, skijanje, ples, tenis, stolni tenis
Pokretnostples, gimnastika, 
Ravnotežaklizanje, nogomet, biciklizam, jahanje, skijanje, gimnastika
Koordinacija tijelagimnastika, skijanje, klizanje, plivanje, ples, atletika, tenis, džudo, karate, stolni tenis, nogomet, rukomet, košarka
Snaga i izgradnja mišićaatletika, plivanje, gimnastika  Mišići nogu: klizanje, nogomet, trčanje, biciklizam, skijanje, tenis Mišići leđa: jahanje, tenis
BrzinaAtletika, košarka, nogomet, rukomet

Što napraviti ako djetetu ne sviđa sport?

Nemojte se iznenaditi ako dijete na početku bude željelo mijenjati sport i nekoliko puta. Možda potraje dok se dijete ne pronađe u sportu koji mu odgovara.

Kada je dijete starije od 7 godina, probajte iskomunicirati s djetetom da proba barem 15 sati trenirati prije nego li zaključi da mu se ne sviđa. Kao roditelj trebate djelovati motivirajuće, ali ne smijete ga prisiljavati, iako je ponekad teško uspostaviti taj balans. Stoga nemojte brzo popuštati, neka dijete proba, ide na treninge.

 Ali što ako vaše dijete jednostavno odbije nastaviti igrati?

Vrlo je važno znati razaznati ne voli li vaše dijete biti aktivno, ne sviđa li mu se taj sport posebno ili pak postoje drugi društveni problemi u timu, poput nasilništva koji bi mogli uzrokovati problem.

Ako ste razmislili o svim tim stvarima, morate odlučiti je li najbolje da je uvjerite da nastavi dalje ili joj dopustite da pređe na nešto drugo.

Jer postoji jasna granica između pružanja podrške u sportu i prisiljavanja da rade nešto u čemu ne uživaju.

Kako naći dobar klub?

Većina klubova ima opciju da se može doći gledati trening prije nego sto se upisuje u klub kao i sudjelovanje na probnim treninzima. Oni su dobar način u kojemu možete saznati djetetov interes za određeni sport. 

Ali kako možete znati ako je Klub u koji želite upisati dijete dobar klub? Prilikom raspitivanja o klubu mogu vam pomoći neka od sljedećih pitanja koja sam izdvojila.

Koliko djece je u klubu?

Imaju li posebne grupe za svaku dob?

Koliko su velike grupe?

Koje obrazovanje imaju treneri? Imaju li licence?

Imaju li dodatne ponude kao na primjer izlete?

Kakav je način komunikacije s roditeljima?

Kakvi su treninzi?  Imaju li puno različitih aktivnosti?  Jesu li prilagođeni dobi djeteta?

Pokazuje li trener vježbe djeci ?

Postoje li jasne upute i pravila?

Uključuje li trener i slabiju djecu ili ih ignorira?

Lista sportova koji s može trenirati u Hrvatskoj.

SportDob za početak treningaPosebno razvija
Američki nogomet8-10 godinaSnagu, brzinu, taktičko razmišljanje
Nogomet7-9 
Košarka9-12 
Rukomet9-12 
Džudo 4-6 
Karate4-6 
Plivanje4-6 
Baseball  
Hokej na ledu4-6 godinaKlizanje, koordinaciju, timski rad
Atletika4-6 
Gimnastika4-6 
Tenis7-9 
Stolni tenis7-9 
Skijanje7-9 
Šah7-9 
Badminton7-9 
Ples7-9 
Vaterpolo9-12 
Biciklizam9-12 

Pratite razinu interesa svog djeteta i budite uključeni u njegov napredak. Budite pozitivni i ohrabrujući naglašavajući trud i uživanje i nikad ne pokušavajte uvjeriti dijete da nastavi sa sportom u kojem očito ne uživa, bez obzira na dob.

Ne treba se svako dijete baviti sportom, ali svako bi dijete trebalo imati priliku okušati se u njemu. 


Povezani postovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pokazujete svoju ponudu 5400 roditelja

Kao Njemica nije mi hrvatski jezik jaka strana, ali zato sam to bolje u izradi web stranicama 😊

Kad mi se prvo dijete počelo kretat, svugdje sam bila istraživala gdje bi mogla otići s njim i kakve aktivnosti ima u blizini. No jedva sam uspjela saznati nešto. Pomislila sam da uopće ne postoje neke zanimljive ponude.

S vremenom shvatila sam da ima puno ponuda, ali da ih se teško može pronaći. Zato sam napravila Djetelina. Tražilica gdje ponuđači samostalno oglašavaju svoje ponude, a roditelji mogu ih po različitim filterima pretraživati ponude. Tako da što brže nađu savršenu ponudu.

Mjesečno već više od 5000 roditelja koriste Djetelina.hr za planiranje slobodnog vremena :)
Susanne Raguž - Djetelina
Djetelina.hr je tražilica atrakcije, zanimljivosti i izvanškolskih aktivnosti za djecu. Mjesečno više od 5400 roditelja posjećuju Djetelina.hr.
Copyright © 2024  Djetelina d.o.o.
menu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram