9. lipnja 2022

10 izleta za djecu tijekom kišnog dana u Zadru

Kad krenu prve kapi kiše, sigurno vam odmah pada na pamet pitanje: “Kakve zabavne aktivnosti možemo raditi dok smo zarobljeni u zatvorenom prostoru, a koje još nismo probali?” Istina je da ne morate ostati zaglavljeni u svojoj kući svaki put kad pada kiša. Puno je lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji koje možete posjetiti sa svojom djecom čak i ako je vrijeme loše.

Smisliti aktivnosti koje možete raditi s djecom tokom lijepog vremena može biti izazovno, ali to postaje gotovo nemoguće kada pada kiša. Nema igrališta. Nema parka. Nema vožnje biciklom ili bavljenje sportom. Vašoj djeci je dosadno, postaju nervozni što vas čini još nervoznijima i samo je pitanje kada će krenuti prve suze.

Znate kako kažu: "Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća". Ako ste umorni od igranja društvenih igara ili slikanja samo da bi vaša djeca bila zaokupljena dok ne prestane kiša, samo se duboko opustite i nastavite čitati. Sastavili smo popis najboljih izleta za djecu tokom kišnog dan koje možete raditi u Zadru i Zadarskoj Županiji.

1. Muzej Iluzija

Nema djeteta koji neće biti oduševljen posjetom Muzeju Iluzije u Zadru. Ovo je zabava za cijelu obitelj, a ne samo za djecu u što ćete se i sami uvjeriti čim prođete kroz vrata i vidite prvu iluziju.

Naići ćete na razne optičke iluzije, kaleidoskop, VORTEX tunel pa čak i sobu koja se odupire gravitaciji. Nakon što vas sve te iluzije natjeraju da preispitate sve oko sebe, neko vrijeme možete provesti i u pametnoj igraonici koja ima razne mozgalice, puzzle i trikove koju možete isprobati i sami.

Da bi im ovaj posjet dugo ostao u sjećanju, malo čarolije iluzija možete donijeti kući kupovinom suvenira iz muzejskog shop-a. Didaktičke igračke inspirirane iluzijom potaknut će vaše mališane da i dalje šire svoje vidike i izazivaju sami sebe.

2. Kino

Koji bi klinac rekao ne zabavnom filmu, pogotovo ako ga može pogledati u kinu i uzeti kokice? Pristali bi samo zbog kokice, uz film samo kao dodatnu pogodnost. Ovo je idealna aktivnost za kišni dan jer će biti zabavno za svakog člana obitelji. Čak i ako vam se film ne sviđa, možete se opustiti i jesti grickalice dok vaši mališani uživaju u kinu.

3. Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla posjeduje jedinstvenu zbirku rimskog staklenog posuđa i artefakata pronađenih u različitim dijelovima Dalmacije. Vaša djeca će biti oduševljena otkriti da je veliki broj raznih artefakata kroz povijest napravljen od stakla i da su uspjeli preživjeti sve te godine.

Ponekad, profesionalni staklopuhači vode specijalizirane staklopuhačke radionice tokom kojih demonstriraju različite tehnike puhanja stakla.

4. Palačinka Bar

U Zadru postoje dva palačinka bara i nećete pogriješiti koji god odaberete. Slatka Tajna vam nudi odabir od preko 100 različitih slatkih i slanih palačinki među kojima svatko može pronaći svoju omiljenu, dok u Marvelu možete napraviti svoju palačinku birajući između različitih sastojaka.

To znači, ne samo da ste pronašli savršen način da provedete neko vrijeme kada pada kiša, već ćete i uživati u savršenoj palačinki.

5. Arheološki muzej Zadar

Svatko treba poznavati svoju povijest, a nema boljeg trenutka nego sada da svoju djecu upoznate s poviješću Zadra. Iskoristite jedan od kišnih dana da posjetite Arheološki muzej i pokažite svojoj djeci jedan od najstarijih muzeja u Europi s artefaktima iz različitih razdoblja povijesti.

Mlađoj djeci posebno će biti nevjerojatno da mogu vidjeti nešto što se koristilo u kamenom dobu ili antičkom periodu.

6. Kazalište lutaka Zadar

S dugom poviješću od preko 60 godina, Kazalište lutaka Zadar bitan je dio odrastanja generacija i generacija zadarske djece. Od klasičnih bajki do modernih priča, ovo kazalište ima sve te će privući pažnju i znatiželju djece svih godišta.

Jedino pitanje koje će svi imati na kraju predstave biti će: “A što ćemo sljedeće gledati?”

7. Muzej i kuća soli Nin

Solana Nin je stara preko 1500 godina te je preživjela razna povijesna razdoblja. Sada imamo priliku zaviriti u neke elemente njegove bogate prošlosti kroz muzej i kuću soli. Vaša će djeca uspjeti iz prve ruke doživjeti kako nastaje sol i neće prestati pričati o tome još dugo nakon vašeg odlaska.

8. Igraonica Twister

Smještena na prvom katu trgovačkog centra Supernova, igraonica Twister nudi široku ponudu zabave za djecu do 12 godina. Od trampolina, kuhinja za igru, zabavnog labirinta pa čak i zida za penjanje, za svakoga se nađe ponešto. Nakon što djeca završe s igrom, možete prošetati trgovačkim centrom, obaviti kupnju, pa čak i svratiti nešto pregristi.

9. Gradska knjižnica Zadar

Gradska knjižnica Zadar uvijek je dobra ideja, ali posebno kada je loše vrijeme. Možete čak napraviti igru od toga, svatko od vas imat će zadatak odabrati knjigu koju druga osoba treba pročitati ili koju čak možete zajedno pročitati te stvoriti svoj vlastiti književni klub. Uz to, gradska knjižnica često organizira radionice i događaje koji bi mogli zainteresirati vašu djecu.

10. Escape Room

Nažalost, ova aktivnost nije za svakoga. Kako bi imali pravo Escape Room iskustvo, djeca bi trebala biti starija jer mlađa možda neće moći razumjeti sve zagonetke. Ako imate mlađu djecu za koju smatrate da to mogu savladati, možete ih naravno povesti sa sobom i pomoći im s nekim težim tragovima.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli s odabirom aktivnosti koje možete raditi u Zadru kada je ružno vrijeme.

Ideje za slijedeći izlet

"Aquacolours" Vodeni Park Poreč

Aquae Vivae Krapinske Toplice

Nudite li nešto zanimljivo za roditelji?

Upišite svoju ponudu u jednu od naših pet kategorija i predstavite je više od 5000 roditelja.
Dodajte novu ponudu
menu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram