29. travnja 2023

6 Razloga zašto djeci nuditi plastelin?


Ako ste ikad djetetu ponudili plastelin velika je vjerojatnost da je bilo oduševljeno tim materijalom i dugo se njime zabavljalo.

Iako postoje djeca kojima dodirivanje takvih materijala izaziva neugodu većina djece voli sav neoblikovani materijal poput pijeska, tijesta, vode, gline i plastelina. Mlađa djeca ga premeću rukama, trgaju, gnječe i tako istražuju njegova svojstva.

Kad to savladaju, kako se njihove sposobnosti i znanja o svijetu razvijaju, pokušavaju načiniti neki oblik počevši od kugle i valjka do kompliciranijih likova.
Osim što je igra plastelinom zabavna, ona je za djecu predškolske dobi jako korisna. Predškolarci u igri razvijaju mnoge sposobnosti, a ovdje ću navesti samo neke.


1. RAZVOJ FINE MOTORIKE

fina motorika šake i prstiju razvija se aktivnostima u kojima dijete manipulira sitnim predmetima (perlice,gumbi…) ili neoblikovanim materijalom kao što je plastelin. Važna je jer će kasnije dijete trebati precizno držati olovku i pisati, udjenuti konac u iglu, narezati povrće, zavrnuti sitan vijak…

Potaknite dijete da oblikuje plastelin na razne načine, ukoliko se već samo toga nije dosjetilo. Može ga gnječiti, trgati, valjati, bušiti, frkati, bacati, udarati, raditi kugle, valjke, tanke plohe…

2. RAZVOJ OSJETILA

Mala se djeca tek upoznaju s različitim teksturama preko kože, neke teksture su im jako privlačne, a druge ih smetaju kad ih dodiruju.

Oči se navikavaju na nijanse boja, na blizu i daleko te se usklađuju s pokretima ruku. Nos se navikava na razne mirise i uči prepoznati one odbojne i potencijalno opasne npr.miris kemikalija ili pokvarene hrane.

Ako dijete pruži otpor prema dodirivanju plastelina, očistite mu ruke i nemojte ga forsirati. Nakon nekoliko dana pokušajte ponuditi plastelin ponovo. Neka vidi kako se vi njime igrate pa će vas možda htjeti kopirati.

3. IGRA PLASTELINOM SMIRUJE

dokazano je da aktivnosti poput igre plastelinom, sipkim materijalima kao što je voda ili pijesak umiruju naš živčani sustav. To može biti korisna aktivnost za djecu s poremećajima pažnje ili teškoćama vezanim uz senzoriku.

Može biti odlična aktivnost za odmor od fizičke aktivnosti.
Ponudite djetetu plastelin i još nekoliko dodataka za igru ( ne previše odjednom) kako bi moglo kombinirati više materijala zajedno.

4. KREATIVNOST I MAŠTA

važno ih je razvijati jer omogućuju riješavanje praktičnih problema pronalaskom novih riješenja i smatra se da će biti najvažnije ljudske vještine u budućnosti. Plastelinom se mašta i kreativnost razvijaju jer je to materijal kojim se može igrati na mnoge načine.

Ponudite djetetu plastelin i pustite ga najprije da samo smisli što njime može raditi. Neka ga stražuje i manipulira materijalom bez konačnog cilja. Kasnije ga možete upitati: „ Možeš li napraviti neki lik ili životinju?“. Nemojte predlagati gotova rješenja poput :“Hajde napravi zeca!“

5. MOTORIČKO PLANIRANJE

Odrasli mogu zakopčati gumbe na košulji bez da razmišljaju. "Aha, desna ruka ide ovamo, lijeva ovamo, sad moram savinuti prste i primiti gumb zatim moram jednom rukom gumb primiti, a drugom ga gurnuti kroz rupu…" Nama je to već automatski, ali smo kao djeca to trebali naučiti.

Tu nam je pomoglo motoričko planiranje da to naučimo obavljati automatski. Plastelin je djeci zabavan za igru te uče motorički planirati bez stresa. Npr.da bi napravili snjegovića moraju najprije oblikovati kugle, zatim ih spojiti da budu u ravnoteži, zatim dodati ostale dijelove snjegovića.Trebaju odrediti količinu plastelina za neki oblik, kako će ga savinuti ili zgnječiti…

Ako dijete naumi nešto napraviti pa mu postane preteško, pomozite mu tako da ga ohrabrite da pokuša ponovo, na drugačiji način, da otkrije što bi mogao promijeniti da uspije u svom naumu radije nego da to vi napravite umjesto njega.

6. KONCENTRACIJA

Koncentraciju je dobro vježbati kako bi dijete naučilo obavljati neki zadatak bez vanjskih ometanja. Ona se može vježbati kroz razne igre pa i plastelinom- treba se koncentrirati da bi se dovršilo ono što se naumi i da bi se postiglo rukama željeni oblik ili spojilo više dijelova zajedno.

Koncentracija se razvija i pospremanjem materijala za igru i stavljanjem svake bolje plastelina u njegovu posudicu.


luce sunce plastelin logo

Luce Sunce plastelin je napravljen samo od prirodnih sastojaka bez umjetnih konzervansa, boja i mirisa pa nema brige ako ga dijete stavi u usta. Mekan je i nježan za dječje ruke, a teglicu sami mogu otvoriti. Dodaci za igru u setovima su napravljeni od ekološki prihvatljivih materijala kao što je drvo, a ambalaža je bez plastike ( osim teglice). Dugotrajan je i fino miriši jer sadrži pravo eterično ulje.

Više o Luce Sunce plastelinu i setovima za igru možete pronaći na profilima:

https://www.facebook.com/lucesunceinfo

https://www.instagram.com/luce_sunce/

i na poveznici:

lucesunce.my.canva.site


Povezani postovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pokazujete svoju ponudu 5400 roditelja

Kao Njemica nije mi hrvatski jezik jaka strana, ali zato sam to bolje u izradi web stranicama 😊

Kad mi se prvo dijete počelo kretat, svugdje sam bila istraživala gdje bi mogla otići s njim i kakve aktivnosti ima u blizini. No jedva sam uspjela saznati nešto. Pomislila sam da uopće ne postoje neke zanimljive ponude.

S vremenom shvatila sam da ima puno ponuda, ali da ih se teško može pronaći. Zato sam napravila Djetelina. Tražilica gdje ponuđači samostalno oglašavaju svoje ponude, a roditelji mogu ih po različitim filterima pretraživati ponude. Tako da što brže nađu savršenu ponudu.

Mjesečno već više od 5000 roditelja koriste Djetelina.hr za planiranje slobodnog vremena :)
Susanne Raguž - Djetelina
menu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram